Škola košarke Zadar

Sportska škola košarke Zadar

 

Povijest škole košarke Zadar

Još davne 1971. godine u KK Zadar, počela je s radom prva škola košarke na ovim prostorima. Prvi direktor škole bio je dr. Nade Zdrilić, program rada napravili su Giussepe Pino Giergia i prof. Leonardo Bajlo, a provodili su ga treneri: prof. Lucijan Valčić, prof. Marijan Klanac, prof. Vinko Ivanišević, prof. Vera i Luka Bezić.

Škola je 1988. godine prešla pod okrilje Košarkaškog saveza Zadar, program je napravio Slavko Trninić, a u školi su do današnjih dana radila mnoga poznata imena: Lucijan Valčić, Đorđo Zdrilić, Učo Pulanić, Danijel Jusup, Umberto Piasevoli, Gordana Ivković, Zoran Veselinović, Nebojša Belić, Ante Matulović, Alen Zdrilić, Neven Plantak, Rudolf Tičina, Roko Giergia, Rajka Čanković, Tomislav Fabijan, Denis Skitarelić, Čedomir Perinčić i drugi, a tajnik je bio Ivan Barić. Škola je u to vrijeme brojila 800 polaznika i polaznica i radilo se u svim osnovnim školama, kao i u dvoranama na Ravnicama i Jazine.

  1. godine, škola počinje raditi pod imenom „Leonardo Bajlo“, u spomen na jednog od osnivača škole i zaslužnog čovjeka i pedagoga. Iz škole su proizašli mnogi prvotimci Zadra: Arijan Komazec, Marko Popović, Marko Banić, Jakov Vladović, Ante Matulović, Danijel Jusup, Boris Hrabrov, Darko Pahlić, Toni Prostran, Pavle Marčinković, Jure Škifić i drugi, kao i djevojke koje su igrale za ŽKK Zadar: Ana i Marija Vrsaljko, Ivana Puzar, Martina Gambiraža, Ina Marin, Dora Nikpalj, Antonia i Marta Erslan, Lucija Perica i druge.

U školskoj godini 2007./2008. škola se vraća pod okrilje KK Zadar.

Godine 1997. pokrenuta je i nova škola košarke i mini basketa u Zadru, pod nazivom „Zadar za prvi koš“. Utemeljitelji škole bili su Umberto Piasevoli i Ivan Barić, a treneri: Lucijan Valčić, Predrag Saratlija, Hrvoje Vlašić, Boris Valčić, Tiziano Mazija. Škola je postala najbrojnija u gradu i imala je izvanredne rezultate.

U školskoj godini 2005./2006., mijenja naziv u Zadarska škola košarke i mini basketa“PRVI KOŠ“, vlasnika i mentora Umberta Piasevolija. Dobri rezultati se nastavljaju; u 12. godina rada osvojeno je 9 državnih medalja.

 

Škola košarke danas

 

Od školske godine 2009./2010. pokrenuta je zajednička škola košarke KK Zadar, „Prvi koš“, uz ŽKK Zadar.

Trenira se u dvoranama ŠC Višnjik i uvjeti za rad su izvanredni.

Škola trenutno broji 300 polaznika i polaznica. Osim provođenja redovitog programa, pojedine selekcije nastupaju na mnogim domaćim i inozemnim turnirim, kao i na službenim natjecanjima. Nakon predkadetskog uzrasta u KK Zadar odlaze najperspektivniji, kao i djevojčice u ŽKK Zadar.a

Škola radi po programu koji je verificiran pri Ministarstvu prosvjete i sporta RH (sastavljač: U. Piasevoli) i sastoji se od sljedećih stupnjeva:

  • I. i II. stupanj osnovne škole mini basketa (5 -7 god.)
  • I., II. I III. stupanj napredne škole mini basketa (7 – 10 god.)
  • I. – IV. stupanj škole košarke (10 – 14 god.)
  • Predkadeti
  • Kadeti

 

Svake sezone Škola izdaje godišnjak sa svim rezultatima i fotografijama sa natjecanja na kojima su sudjelovali. Tu su i podaci o svim najvažnijim događanjima u sezoni u Hrvatskoj, s naglaskom na KK Zadar.

 

TRENERI: Alen Zdrilić, Umberto Piasevoli, Martina Šango, Marija Sipina, Roko Giergia, Stipe Šarlija, Marin Pulja.

Predsjednik: Tonći Jerak

Voditelj škole: Alen Zdrilić

Zamjenik voditelja škole: Umberto Piasevoli

Tajnik: Ante Matulović

KK Zadar Sponzor KK Zadar Sponzor KK Zadar Sponzor KK Zadar Sponzor KK Zadar Sponzor
KK Zadar Sponzor KK Zadar Sponzor KK Zadar Sponzor KK Zadar Sponzor KK Zadar Sponzor KK Zadar Sponzor
KK Zadar Sponzor KK Zadar Sponzor