In memoriam: Enzo Sovitti (09. veljače 1969. – 09. veljače 2019.)In memoriam: Enzo Sovitti (09. veljače 1969. – 09. veljače 2019.)

Na današnji dan, prije točno 50 godina (09.02.1969.) preminuo je legendarni zadarski, hrvatski i europski košarkaški trener Enzo Sovitti. U kratkoj trenerskoj karijeri uspio je od Zadra, kluba s dalmatinske margine, napraviti europskog košarkaškog diva. U jesen 1948. Enzo Sovitti zajedno je s Izidorom Maršanom stvorio novi pomlađeni Zadar i uz igranje počeo je i s trenerskim radom. 1957. uveo je Zadar, (Giuseppe Giergia, Željko Troskot, Vele Čubrić) u Prvu ligu Jugoslavije, da bi rastom mladih igrača 1965. godine osvojio prvi naslov prvaka bivše SFRJ!

Image result for enzo sovitti zadar

(Foto: Zadarski list)

 

Enzo Sovitti najzaslužniji je za otkrivanje talenta mršavoga 14-godišnjega dječaka – Krešimira Ćosića! Od 1967. godine zajedno je s Brankom Radovićem vodio splitsku Jugoplastiku i u Splitu znatno doprinio udaranju temelja Jugoplastike, budućega prvaka Jugoslavije i viceprvaka Europe. Nažalost, sa samo 43 godine zapustio je zdravlje do te mjere da mu je 09.02.1969. godine pozlilo na trenerskoj klupi za vrijeme utakmice (Jugoplastika – Olimpija), te je u bolnici preminuo. Enzo Sovitti dao je nemjerljiv doprinos razvoju zadarske i hrvatske košarke te mu je stalno mjesto među najvećim imenima naše i europske košarke svih vremena.

Zauvijek u sjećanju; Enzo Sovitti (1926. – 1969.)

 

#igrajZadre

Tommy dućani OTP Banka Grad Zadar Crodux derivati Turist hotel
Auto Hrvatska Cromaris Supernova Kent banka Avia rent a car Airport aerodrom Zadar Zemunik Santa prirodna izvorska voda - Velebit Atlas putovanja
Coca Cola Maraska Air rent a car ORG organizatori.hr Visual sport Uber Zagrebačka pivovara Travel Europe